Tipovi landing stranica

<center>Tipovi landing stranica</center> post thumbnail image

Ako želiš da saznaš šta je landing stranica i čemu služi, pročitaj ovaj tekst.

 

Postoji nekoliko vrsta landing stranica

U zavisnosti od cilja koji se želi postići razlikujemo sledeće tipove landing stranica:

  1. Squeeze stranica
  2. Prodajna stranica
  3. Lead magnet stranica
  4. Upsell stranica
  5. Click-through stranica
  6. Webinar stranica

U nastavku teksta ćemo obraditi detaljnije svaku od njih.

Squeeze stranica

Squeeze stranice su veoma efikasne za privlačenje novih posetilaca i potencijalnih klijenata, jer se koriste za ciljano skupljanje informacija (kontakt podataka) od ljudi koji su zainteresovani za proizvod ili uslugu koju pružate.

Najčešće se prikupljaju e-mail adrese. Cilj je da se posetioci motivišu da unesu svoje podatke u zamenu za neku vrednu informaciju ili pogodnost, poput besplatnog e-booka ili newslettera.

Ovi mejlovi se kasnije mogu koristiti za personalizovane marketinške kampanje, kao i za prodaju proizvoda ili usluga.

Međutim, važno je da squeeze stranica bude kvalitetno napravljena i da sadrži relevantne i korisne informacije, kako bi privukla posetioce i podstakla ih da ostave svoje kontakt podatke. Takođe, važno je da formular za skupljanje podataka bude jednostavan i kratak, kako bi se smanjila stopa napuštanja stranice.

U svakom slučaju, korišćenje squeeze stranice je jedan od načina da se privuku posetioci i potencijalni klijenti, i poveća prodaja proizvoda ili usluga.

Najbolje prakse za kreiranje squeeze stranice su:

 • Kratak i jasan sadržaj koji jasno objasnjava korist od skupljanja podataka.
 • Izražen call-to-action (CTA) koji poziva posetioca da unese svoje podatke.
 • Jednostavan i kratak formular za skupljanje podataka.
 • Korišćenje odličnih slika ili videa koji privlače pažnju i pokazuju proizvod ili uslugu.
 • Korišćenje minimalnog dizajna sa jasnim porukama.

Prodajna stranica

Prodajna landing stranica je vrsta web stranice koja se koristi za prodaju proizvoda ili usluga, i koja se koristi kao „destinacija“ za posetioce koji dolaze sa različitih izvora, kao što su online oglašavanje, e-mail marketing ili druge vrste marketinških kampanja. Ova stranica se razlikuje od tradicionalne prodajne stranice jer je specijalno dizajnirana da bi privukla posetioce koji su već zainteresovani za proizvod ili uslugu i da ih pridobije da kupe ili se pretplate na nešto.

Prodajna landing stranica sadrži kratak i jasan sadržaj koji opisuje proizvod ili uslugu, i jasan call-to-action (CTA) koji poziva posetioce da kupe ili se pretplate. Ona takođe može da sadrži slike ili video prezentacije, recenzije kupaca, i druge informacije koje će pomoći posetiocima da donesu odluku.

Važno je da bude kvalitetno napravljena i redovno ažurirana. Dizajn, sadržaj i call-to-action moraju da budu jasni i privlačni, kako bi se povećala stopa konverzije. Osim toga, važno je da se prati performans prodajne landing stranice koristeći analitiku i A/B testiranjem, kako bi se poboljšalo konvertovanje posetilaca u kupce.

Prodajna landing stranica je efikasan način da se privuku posetioci i prodaju proizvodi ili usluge, jer je dizajnirana da pridobije posetioce koji su već zainteresovani za proizvod ili uslugu.

Lead magnet stranica

Lead magnet landing stranica je vrsta web stranice koja se koristi za skupljanje podataka od posetilaca, kao što su njihove e-mail adrese ili telefonski brojevi. Ona se razlikuje od obične squeeze stranice jer pruža nešto korisno posetiocima u zamenu za njihove podatke, što se zove „Lead Magnet“ – to može biti besplatni e-knjiga, video tutorial, webinare, kalkulator, itd.

Lead magnet landing stranica sadrži kratak i jasan sadržaj koji opisuje Lead Magnet i poziva posetioce da unesu svoje podatke kako bi dobili pristup. Ona takođe može da sadrži slike ili video prezentacije, kao i druge informacije koje će pomoći posetiocima da donesu odluku da se registruju.

Lead magnet landing stranice su veoma efikasne za skupljanje podataka od posetilaca i za privlačenje potencijalnih klijenata, jer pružaju nešto korisno u zamenu za podatke. Kasnije se sa posetiocima koji su ostavili svoje podatke može komunicirati putem e-mail marketinga.

Upsell landing stranica

Upsell landing stranica je vrsta web stranice koja se koristi za prodaju proizvoda ili usluga, i koja se koristi nakon što kupac već kupi nešto od vaše kompanije. To je stranica koja nudi kupcima dodatne proizvode ili usluge koje su u vezi sa onim što su već kupili, ili koji su poboljšanja od onog što su već kupili.

Upsell landing stranica sadrži kratak i jasan sadržaj koji opisuje proizvod ili uslugu koji se prodaje, i jasan call-to-action (CTA) koji poziva kupca da kupi ili rezerviše uslugu. Ona takođe može da sadrži slike ili video prezentacije, kao i druge informacije koje će pomoći kupcima da donesu odluku.

Upsell landing stranice su veoma efikasne za prodaju proizvoda ili usluga, jer se koriste za prodaju proizvoda ili usluga koji su vezani za ono što je kupac već kupio ili koji su poboljšanja od onog što je kupio.

Jeste li čuli za vic o Muji koji je radio u robnoj kući? To je odličan primer upsell-a. Ako do sad niste, pročitajte ga u nastavku:

Mujo se zaposlio u velikoj robnoj kući u Njujorku.

Posle prvog radnog dana poslovođa ga upita koliko je zaradio.

Milion dolara, odgovori Mujo.

Poslovođa samo što se ne onesvesti. Ni najiskusniji trgovci nisu u jednom danu uspeli prodati robe za više od 50.000 dolara, a Mujo prvi dan dvadeset puta više.

Upita on Muju kako mu je to pošlo za rukom.

– Pa lepo – odgovori Mujo.

– Prvo sam čoveku prodao jednu udicu i onda ga nagovorio da kupi barem još jednu za rezervu. Zatim sam mu prodao i nekoliko komada olova. Onda sam ga podsetio da mu treba i najlon, ali ne bilo kakav, već kvalitetan najlon koji može izdržati veliku ribu. E, onda sam mu rekao da pravu ribu, bez obzira na kvalitet pribora, neće moći loviti iz ruke i neka uzme štap sa mašinicom. Kad je uzeo štap, predložio sam mu da razmisli o kupovini motornog čamca. Pošto sam mu prodao Boston Whaler-a s trajlerom, objasnio sam mu da njegov stari auto jednostavno ne može vući taj gliser i na moj nagovor odlučio se za jak džip. Eto kako sam zaradio 1.000.000 dolara.

Još ne mogu shvatiti kako ti je to uspelo! – reče poslovođa – A čovek je došao samo da kupi udicu?

Ma jok – reče Mujo – došao je da kupi tampone za ženu, pa sam ga pitô zašto ne ide na pecanje, kad ionako ne može raditi ništa sa ženom ovaj vikend!

Click-through landing stranica

Ova stranica je vrsta web stranice koja se koristi kao prelazni korak između oglašavanja i prodajnog procesa. Pojavljuje kada korisnik klikne na oglas, i nudi detaljnije informacije o proizvodu ili usluzi koja se prodaje.

Cilj ovakve stranice je da privuče korisnika i da ga preusmere na prodajnu stranicu, gde će moći da kupi proizvod ili uslugu.

Click-through landing stranica sadrži kratak i jasan sadržaj koji opisuje proizvod ili uslugu, i jasan call-to-action (CTA) koji poziva korisnika da pređe na prodajnu stranicu.

Click-through landing stranica se koristi za povećanje stope konverzije, jer omogućava korisnicima da dobiju više informacija o proizvodu ili usluzi pre nego što se odluče na kupovinu. To pomaže u smanjenju brige korisnika i povećava verovatnoću da će se odlučiti za kupovinu.

Webinar landing stranica

Ovo je vrsta web stranice koja se koristi za promociju i registraciju za webinare ili druge onlajn događaje. Webinar je vrsta online predavanja ili seminara koji se održava putem interneta, i koji može da uključuje audio, video i tekstualne elemente.

Webinar landing stranica se koristi za privlačenje posjetilaca i omogućavanje im da se registruju za webinar.

Ovaj tip landing stranice obično sadrži kratak i jasan sadržaj koji opisuje webinar i poziva posetioce da se registruju. Ona takođe može sadržati informacije o predavaču ili predavačima, o čemu će se webinar baviti, kao i slike ili video prezentacije.

Veoma su efikasne za privlačenje posetilaca i za povećanje posećenosti webinara. Webinari se često koriste u marketinške svrhe za edukaciju potencijalnih klijenata ili za prodaju proizvoda ili usluga.

Registracija za webinar, omogućava kompanijama da prate ko su posjetioci i da ih kontaktiraju sa dodatnim informacijama ili ponudama.

Odabir odgovarajuće vrste landing stranice zavisiće od cilja koji želite da postignete i od publike kojoj se obraćate. Važno je da odaberete vrstu landing stranice koja će najbolje odgovarati potrebama vašeg sajta i ciljevima vaše marketinške kampanje.

Inženjer poljoprivrede i zaluđenik za web.

Od 2007. pa do danas napravio sam više sajtova uglavnom za svoje potrebe.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Related Post