Tema sajta
Kako i zašto odabrati temu za sajt

izbor

Odabir teme tj. tematike je prvi korak u izradi sajta.

Nekoliko puta mi se desilo dok sam razgovarao sa prijateljima da se potegne i pitanje izrade sajta. Kada su čuli da se bavim izradom sajtova neki od prijatelja su izrazili želju da i sami naprave svoj sajt. Naravno, pitao sam ih na koju temu i o čemu bi bili sajtovi. Odgovor je bio u fazonu „Ne znam“ ili „Nisam razmišljao o tome“.

Kako neko može da pravi sajt ukoliko nezna o čemu će na sajtu biti reči i koju temu će obradjivati?

Druga krajnost u odgovoru umesto „Ne znam“ bila bi „O svemu po malo“. I ovo je loš odgovor a evo i zašto. Sajt o svemu i svačemu (tipa Krstarica ili Burek) je mogao da prodje pre 15-ak i više godina kada je broj sajtova još uvek bio mali, a ovakvi sajtovi su zbog velikog broja obradjivanih tema privlačili većinu poseta.

Medjutim, vremenom se broj sajtova povećao a istovremeno je dolazilo i do njihove specijalizacije, pa su posetioci nalazili većinu informacija o nekoj odredjenoj temi na samo jednom sajtu ili grupi srodnih sajtova.

Postoji još jedan razlog zašto je važno odabrati odgovarajuću temu za sajt a to je konkurencija i pozicija na pretraživačima.

Kada odabereš neku opštu temu koju obrađuje i veliki broj drugih sajtova, već na samom početku imaš veliku konkurenciju. Samim tim i mogućnost da se tvoj sajt nađe u vrhu rezultata pretrage se drastično smanjuje.

Ukoliko sajt nije u vrhu rezultata pretrage za željene ključne reči na pretraživačima kao što je Google, velika je verovatnoća da će poseta biti nikakva, a bez posete nema ni zarade.

Kako onda i koju temu odabrati za sajt?

Najbolje je da odabereš onu temu o kojoj poseduješ koliko-toliko znanja. Takodje je potrebno da te ta tema privlači i da ti neće dosaditi posle par nedelja.

Dobro je kada kao temu za sajt odabereš nešto što voliš ili nešto što možeš da zavoliš.

Tako nešto je npr. neki hobi i tu uvek postoji mogućnost da naučiš nešto novo i da zatim to naučeno podeliš sa posetiocima svog sajta. Na taj način ćeš posetiocima sebe prikazati kao stručnjaka u svojoj oblasti, dok će redovno ažuriranje sajta podstaći posetioce da dodju ponovo i kako bi saznali nešto novo.

Nasuprot ovome, ukoliko odabereš neku temu o kojoj nemaš dovoljno znanja (ili ga čak uopšte nemaš) i koja te ne privlači, velika je verovatnoća da ćeš, pre ili kasnije, napustiti ceo projekat. Takodje, loš sadržaj može uticati na posetioce uništivši kredibilitet sajta, kao i njegovu poziciju na pretraživačima.

Da li je tema isplativa?

Još jedna vrlo važna stvar pri odabiru teme je da budeš svestan njene isplativosti.

Svakako obrati pažnju da li postoje firme koje posluju u toj oblasti i da li su iste zainteresovane za oglašavanje.

Naravno, obrati pažnju i da li uopšte postoji tržište za oblast koju ćeš obraditi. Npr. za neke teme i oblasti, na našim prostorima tržište može biti jako malo i totalno neisplativo dok u inostranstvu (npr. SAD-u) može biti „zlatni rudnik.

Ovo ti ujedno može biti i smernica na kom jeziku da stvaraš sadržaj za svoj sajt.