Šta je WordPress i čemu služi?

<center>Šta je WordPress i čemu služi?</center> post thumbnail image

Tehnički govoreći, WordPress je Content Management System (CMS) iliti sistem za uredjivanje sadržaja, otvorenog koda. Uprošćeno: besplatna skripta za izradu blogova i sajtova.

Za WordPress se slobodno može reći da je najpoznatija i najkorišćenija skripta za izradu blogova i sajtova. Jako je jednostavan pa ga bez problema mogu koristiti i početnici. Njegovoj velikoj popularnosti doprinosi i veliki broj ljudi koji radi na njegovom stalnom unapredjivanju.

WordPress je prvi put objavljen 27. maja 2003. a objavio ga je Matt Mullenweg. Dakle, pre 20 godina! Od samog početka je postigao veliku popularnost, koja ne jenjava ni danas. Broj blogova i sajtova pokretanih od strane WordPress-a izražava se u milionima.

Po nekim tvrdnjama, više od 40% sajtova na internetu pokreće WordPress.

Svoju „karijeru“ je započeo kao blog sastav, ali je danas prerastao u „punokrvni CMS“. Sa njim možete da uradite skoro sve što poželite zahvaljujući i velikom broju dodataka (plugin-a), vidžeta i tema. Granica je, takoreći, samo vaša mašta.

Ovde prenosimo i jedan citat o WordPress-u sa zvaničnog wordpress sajta na srpskom:

WordPress za početnike

Mislim da nije potrebno trošiti previše reči na isticanje jednostavnosti i savršenstva već će biti dovoljno reći još samo to da, ako ste početnik a želite da napravite svoj sajt ili blog, vordpres predstavlja pravi izbor za Vas.

U skladu sa tim, tekstovima na ovom sajtu pokušaćemo da Vam pomognemo da prve korake u korišćenju vordpresa i izrade sajta savladate lako i bez mnogo muke.

Sve tekstove u vezi WordPress-a možete pročitati ovde.

Inženjer poljoprivrede i zaluđenik za web.

Od 2007. pa do danas napravio sam više sajtova uglavnom za svoje potrebe.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.