Landing stranica – šta je i čemu služi

<center>Landing stranica – šta je i čemu služi</center> post thumbnail image

Želiš akciju? Napravi landing stranicu!

Landing stranica je posebna stranica na sajtu koja se koristi za privlačenje posetilaca sajta i njihovo preusmeravanje na određene delove sajta ili za ostvarivanje konkretnog cilja, poput prikupljanja informacija od korisnika ili prodaje proizvoda ili usluga.

Obično se koristi u marketinške svrhe i dizajnirana je tako da privuče pažnju posetilaca i motiviše ih da odgovore na poziv na akciju (eng. „call to action“) koji se nalazi na stranici. Poziv na akciju može biti bilo šta, od upita za više informacija do kupovine proizvoda ili usluge.

Da bi bila efikasna, landing stranica mora da ima jasan i precizan cilj, da bude dizajnirana tako da privuče pažnju posetilaca i da bude jednostavna za korišćenje. Važno je da se na landing stranici nalazi što manje nepotrebnih informacija i da se fokusira na odgovarajući poziv na akciju.

Šta treba da ima dobra landing stranica?

Jasan i precizan cilj

Landing stranica treba da ima jasno definisan cilj, bilo da se radi o prodaji proizvoda ili usluge, prikupljanju informacija ili nečem drugom. Posetiocima se ne treba davati previše izbora i suvišnih informacija.

Vrlo je važno da se pri izradi landing stranice fokusirate isključivo na jedan cilj i jednu željenu akciju, i to mora biti jasno naglašeno na stranici. Bilo kakve izlazne linkove bi trebalo izbegavati.

Prijatan dizajn

Landing stranica treba da bude estetski privlačna i da se lako koristi. Dobro dizajniran landing page privlači pažnju i ostvaruje uspeh.

Boje moraju biti u skladu sa onim što želimo da postignemo. Font mora biti jasan i čitljiv.

Relevantne informacije

Landing stranica treba da sadrži informacije koje su relevantne za ciljne korisnike i da se fokusira na njihove potrebe i interese.

Ovde možemo navesti kao primer razliku između početne (glavne) stranice sajta i landing stranice. Početna stranica sajta je u principu krcata raznim informacijama i većim brojem linkova do pojedinačnih stranica.

Kod landing stranice to nije slučaj. Ona ne bi smela da sadrži linkove koje odvlače pažnju posetioca na neke druge stranice. Mora da se fokusira na svoj cilj (prodaja, prijava na newsletter, upit za dodatne informacije,…).Treba da sadrži jasne i korisne informacije za posetioca, da se fokusira na njegovu/njenu potrebu i da pruži rešenje ciljanog problema.

U relevantne informacije spadaju:

  • Naslov ili udica (eng. hook) koji treba da bude kratak i jasan – da na prvi pogled bude jasno o čemu je stranica i privuče pažnju posetioca.
  • Podnaslov se dodaje po potrebi da detaljnije opiše ono što će posetilac dobiti na stranici

  • Opis proizvoda ili usluge koji se mora fokusirati ne na karakteristike samog proizvoda već na BENEFITE koje će posetilac ostvariti kupovinom, kao i naglasiti probleme koje će imati ako ne iskoristi rešenje koje mu se nudi. Poželjno je iskazati hitnost u kupovini kako bi se posetioci što pre odlučili, npr. „ova ponuda vaši još samo danas„.
  • Garancija takođe pomaže posetiocima da se lakše odluče da preduzmu željenu akciju


  • Slike i/ili video kako samog proizvoda. Slike i video moraju biti što realističniji, pokazati kako se proizvod koristi i kako će izgledati krajnji rezultat.
  • Recenzije drugih korisnika koji su kupili i koristili dotični proizvod ili uslugu. 

  • Završni argument kojim se još jednom sumiraju prednosti i benefiti sa pozivom na akciju

  • Call-to-action (CTA ili „poziv na akciju“). CTA je dugme ili link koje posetioci mogu da kliknu da bi izvršili određenu akciju, kao što je popunjavanje obrasca za prijavu na e-mail listu ili kupovina proizvoda. Kupcima mora biti savršeno jasno šta će se desiti kada kliknu na poziv na akciju. Poziv na akciju treba da bude jednostavan i lako uočljiv i koji će motivisati posetioce da odgovore. Mora biti predvidljiv jer ako ono što se desi nakon klika na njega zbuni posetioce, mogli bi da odustanu od željene akcije. Takođe, ne treba preterivati u onome što tražimo od posetioca, tj. nećemo im tražiti npr. podatke o veličini obuće koju nose ako nam treba samo njihova mejl adresa.

Optimizacija za mobilne uređaje

S obzirom na to da mnogi ljudi koriste mobilne uređaje za pregled interneta, prema nekim informacijama oko 80% korisnika interneta to čini putem mobilnih uređaja, važno je da landing stranica bude optimizovana za mobilne uređaje i da se lako koristi na njima.

Inženjer poljoprivrede i zaluđenik za web.

Od 2007. pa do danas napravio sam više sajtova uglavnom za svoje potrebe.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Related Post