Ključne reči i konkurencija

Šta su ključne reči?

Najprostije govoreći, ključne reči su one reči preko kojih su posetioci putem pretraživača došli na Vaš sajt.

Kada napravite sajt i posetioci počnu da pristižu na njega, u statistici ćete primetiti da Vam neke reči i fraze donose mnogo a neke malo posete. One reči koje Vam donose mnogo posete su glavne ključne reči i one obično sadrže jednu, dve do tri reči. Takodje ćete primetiti i da Vam neke fraze od nekoliko reči donose mali broj poseta, ali i da je veći broj takvih fraza. Ovo su long tail (dugi repovi) ključne reči.

Kako odabrati odgovarajuće ključne reči?

Kada odaberete temu koju će Vaš sajt da obradjuje, potrebno je da napravite listu reči preko kojih bi neko (kada ih unese u pretraživač) mogao da dodje na Vaš sajt. Što više reči to bolje.

Nakon toga idite u Google Keyword Tool i proverite kolika je potencijalna poseta od tih ključnih reči. Prilikom ove provere alat će Vam izbaciti još neke ključne reči povezane sa temom Vašeg sajta a kojih se niste setili prilikom izrade liste. Ne zaboravite da prilikom provere podesite pretragu ključnih reči na exact.

Ko ti je konkurencija?

Sada je potrebno da proverimo i to kakva je konkurencija za odabrane ključne reči. Ovo ćete najlakše da uradite koristeći Google, jednostavno pretražite svaku ključnu reč pojedinačno. U zavisnosti od broja rezultata pretrage i jačine sajtova koji izlaze znaćete da li možete da se probijete u vrh rezultata pretrage.

Potrebno je i da obratite pažnju na pojavljivanje ključnih reči u naslovu i opisu pojedinih rezultata pretrage. Ukoliko se ključne reči koje ste pretraživali ne pojavljuju u naslovu sajtova koji su izašli kao rezultat pretrage, velika je verovatnoća da ćete se za takve ključne reči relativno lako rangirati u samom vrhu.

Kako biti bolji od konkurencije?

Kada je u pitanju pozicija na pretraživačima, da bi bili bolji od konkurencije potrebno je da posedujete odgovarajuća znanja iz SEO i SEM. Ukoliko takva znanja ne posedujete, uvek možete naći nekog ko ih poseduje i voljan je da ih primeni u Vašu korist za odredjenu svotu novca.

S obzirom na sadašnji (i budući) broj korisnika i uticaj društvenih mreža, takodje je potrebno da znate kako napraviti sadržaj koji će se deliti na društvenim mrežama, tj. viralni sadržaj. Ovo već spada u oblast Social Media Opimizacije i Marketinga (SMO i SMM). Za SMO i SMM važi isto kao i za SEO i SEM, ukoliko neznate šta i kako angažujte nekog ko zna.

Ukoliko Vam je budžet ograničen, potrebna znanja iz odredjenih oblasti uvek možete naučiti.