Izrada sajta

izrada sajta

Statičan ili dinamičan sajt?

Da bismo znali da odaberemo odgovarajući potrebno je da znamo nešto više.

  • Statičan sajt

je takav sajt kod kog se sadržaj jako retko menja (ažurira). Odlika čisto statičnog sajta je i ta da se posetioci ne mogu uključiti u rad i stvaranje samog sadržaja sajta.

Ranije su ovakvi sajtovi bili dosta zastupljeni i korišćeni su za predstavljanje kako pojedinaca tako i firmi i poslovanja. Ovakvi sajtovi se u današnje vreme koriste znatno manje ali su i dalje zastupljeni u značajnom procentu pre svega zbog ekonomskog faktora tj. njihova izrada je prilično jeftina u odnosu na izradu dinamičnog sajta.

Kod ovog tipa sajta vlasnici sajtova najčešće ne mogu sami ažurirati sajt već moraju da koriste usluge osobe koja je sajt i napravila ili pak poznaje kodiranje. Ovakvi sajtovi su pogodni ukoliko neće biti čestih ažuriranja, a ujedno svom vlasniku pružaju neophodnu vidljivost na internetu po prihvatljivoj ceni. Statični sajtovi obično imaju i manji broj stranica.

  • Dinamični sajtovi

su u poslednje vreme takoreći postali standard. Ono što dinamičke sajtove razlikuje od statičnih je to da se sadržaj može konstantno menjati i nadopunjavati. Veliku ulogu u stvaranju sadržaja ovakvih sajtova mogu imati i posetioci istih, bilo u vidu komentara, glasanja, pisanja tekstova, postavljanja slika i sl.

Ranije su ovakvi dinamički sajtovi bili jako skupi i dostupni malom broju ljudi. Sa razvojem popularnih i često besplatnih CMS-ova ovakvi sajtovi su postali dostupni velikom broju ljudi. Za njihovo korišćenje nije potrebno znanje kodiranja a vlasnici takvih sajtova mogu sami ažurirati njihov sadržaj i dodavati neograničen broj strana.

Ovo su, dakle, neke od osnovnih karakteristika statičnih i dinamičnih sajtova. U zavisnosti od Vaših potreba i zahteva koje sajt treba da ispuni, odabraćete i tip sajta koji ćete koristiti.

Ono što nismo spomenuli je i to da korišćenjem CMS-ova možete napraviti i sajtove koji liče na statične, što opet zavisi od Vaših zahteva i podešavanja koja obavite u administratorskom delu sajta.

Odabir odgovarajućeg CMS-a

Danas postoji veliki broj CMS-ova, kako besplatnih, tako i onih koji se plaćaju. Da bi ste odabrali odgovarajući potrebno je prvo da znate šta želite da napravite, da li želite forum, blog ili možda nešto što liči na klasičan sajt sa mogućnošću ažuriranja.

Od forum skripti (CMS-ova) najpoznatiji su SMF i phpBB od besplatnih i vBulletin od plaćenih.

Od blog skripti najpoznatiji je WordPress.

Vordpress je ujedno i najjednostavniji i najlakši za početnike. Njime možete praviti i klasične sajtove. Instalacija je jako jednostavna, mada Vam se možda prvi put učini težom nego što zaista jeste.

Jedna od poznatijih skripti za izradu sajtova i portala je Joomla. Ne preporučujemo je za početnike jer Vas može gadno namučiti dok ne pohvatate šta i kako funkcioniše.

Instalacija CMS-a i njegova osnovna podešavanja

Instalacija raznih CMS-ova se odvija po sličnom principu i posle par pokušaja, kada naučite da instalirate bar jedan od njih (npr. WordPress), znaćete da instalirate i druge bez mnogo muke.

Instalacija se odvija u nekoliko koraka:

  • postavljanje fajlova odabranog CMS-a na server tj. hosting,
  • kreiranje baze podataka preko cPanela,
  • pokretanje instalacije preko veb pregledača (Mozilla, Opera, Chrom,…),
  • povezivanje CMS-a sa bazom podataka,
  • odabir korisničkog imena i šifre za pristup sajtu,
  • kraj instalacije i pristupanje korisničkom panelu sajta koristeći prethodno definisano korisničko ime i šifru.

Izrada statičnog sajta

Ukoliko ipak želite jednostavan statičan sajt, imate dve opcije:

Prva je da naučite HTML i CSS, tj. kodiranje.

Druga opcija je da koristite neki od WebSite Builder-a gde Vam  nije potrebno znanje kodiranja da bi ste napravili sajt. U ovom drugom slučaju često imate unapred definisane templejte od kojih odaberete jedan, a zatim unosite tekst i slike. Na ovaj način možete relativno brzo i na jednostavan način napraviti svoj sajt.

Web Site Builder koji sam i sam koristio i koji preporučujem je WebSite X5. Moje lično mišljenje je da je jako jednostavan za korišćenje. I pored svoje jednostavnosti ovo je izuzetno moćan alat za izradu sajtova. Recenziju ovog softvera daću u posebnom tekstu koji možete pročitati ovde.

Šta je WordPress i čemu služi?

Tehnički govoreći, WordPress je Content Management System (CMS) iliti sistem za uredjivanje sadržaja, otvorenog koda. Uprošćeno: besplatna skripta za izradu blogova i sajtova.

Za Vordpres se slobodno može reći da je najpoznatija i najkorišćenija skripta za izradu blogova i sajtova. Jako je jednostavan pa ga bez problema mogu koristiti i početnici.

Njegovoj velikoj popularnosti doprinosi i veliki broj ljudi koji radi na njegovom stalnom unapredjivanju.

WordPress je prvi put objavljen 27. maja 2003. a objavio ga je Matt Mullenweg. Dakle, pre skoro 20 godina! Od samog početka je postigao veliku popularnost, koja ne jenjava ni danas. Broj blogova i sajtova pokretanih od strane WordPress-a izražava se u milionima.

Svoju „karijeru“ je započeo kao blog sastav, ali je danas prerastao u „punokrvni CMS“. Sa njim možete da uradite skoro sve što poželite zahvaljujući i velikom broju dodataka (plugin-a), vidžeta i tema. Granica je, takoreći, samo vaša mašta.

Ovde prenosimo i jedan citat o WordPress-u sa zvaničnog wordpress sajta na srpskom:

„Vordpres je najsavremenija platforma za lično izdavaštvo , usredsređena na estetiku , veb standarde i korisnost. Vordpres je istovremeno besplatan i od neprocenjive vrednosti.


Još jednostavnije, Vordpres je ono što koristite kada želite da radite sa softverom za blog, ne da se borite sa njim.“

WordPress za početnike

Mislim da nije potrebno trošiti previše reči na isticanje jednostavnosti i savršenstva već će biti dovoljno reći još samo to da, ako ste početnik a želite da napravite svoj sajt ili blog, vordpres predstavlja pravi izbor za Vas. U skladu sa tim, tekstovima na ovom sajtu pokušaćemo da Vam pomognemo da prve korake u korišćenju vordpresa i izrade sajta savladate lako i bez mnogo muke.