Izbor domena (imena sajta)

Pre nego što Vam objasnimo kako i zašto je važno da izboru domena posvetite posebnu pažnju, predstavićemo Vam razlike izmedju plaćenih (komercijalnih) i besplatnih domena (ili poddomena) i dati predlog koji od njih je bolji i zašto imamo takvo mišljenje.

Besplatan (poddomen) ili plaćeni domen?

Kao početniku verovatno Vam je naročito interesantna reč „besplatno“. Medjutim ukoliko se odlučite za besplatne domene (tj. poddomene) to je najveća i najskuplja greška koju možete napraviti. Zašto? Upravo zato što nemate nikakvu pravu kontrolu nad takvim domenima, Vi niste njihov vlasnik već ih samo koristite. Pravi vlasnik je firma koja Vam ih ustupa na korišćenje pod odredjenim uslovima. Jedan od uslova je i taj da mogu da Vam zabrane korišćenje ustupljenog domena (poddomena) i da za to, kao i za eventualne gubitke podataka (tj. sajta), oni ne snose nikakvu odgovornost.

Ukoliko ste se ipak odlučili za besplatan domen, preporučujemo Vam da razmislite još jednom. Mnogo truda i vremena ćete uložiti u promociju svog sajta na takvom domenu a onda će se pre ili kasnije desiti da vam domen bude blokiran i izgubićete sve što ste do tada uradili. Verujte nam što se ovoga tiče jer smo i sami prošli kroz to.

Kada kupite (zakupite) domen, sa njim možete raditi šta god hoćete a pod uslovom da je u zakonskim granicama. Možete ga produžavati godinama bez rizika da će Vaš celokupni trud nestati preko noći. Cena njegovog zakupa na godišnjem nivou je zaista mala cena u zamenu za sigurnost koju dobijate. Pored svega ovoga, Vi i Vaš posao predstavljen sajtom na nekom od komercijalnih domena delovaće mnogo ozbiljnije u očima Vaših posetioca i klijenata.

Koju ekstenziju domena izabrati – nacionalni ili internacionalni domen?

Da li izabrati nacionalni (rs, hr, ba,…) ili internacionalni (com, net, org,…) domen? To pre svega zavisi od Vaših ciljeva i onoga što želite da postignete svojim sajtom. Ukoliko se Vaše ciljano tržište i potencijalni klijenti nalaze na odredjenom uskom geografskom području (u jednoj zemlji), u tom slučaju možete odabrati neki od nacionalnih domena. Drugi slučaj je kada ciljate na globalno tržište i u tom slučaju je bolje odabrati internacionalni domen. Cena nacionalnih domena je veća od internacionalnih, pa to može biti faktor pri odlučivanju koji domen izabrati. Internacionalni domeni, pre svega .com domen, imaju tu prednost da će lakše rangirati u rezultatima pretrage za željene ključne reči u odnosu na ostale domene.

Koje ime domena izabrati?

Sve zavisi od Vaših ličnih preferencija i posla kojim se bavite a želite da ga predstavite na internetu. Nemojte se previše opterećivati ovim. Bitno je da domen bude u vezi sa onim što se nalazi na sajtu.

Ukoliko imate veću ponudu raznorodnih proizvoda ili usluga, u tom slučaju odabraćete domen šireg značenja. Medjutim ukoliko imate samo jedan ili par sličnih proizvoda ili usluga odabraćete i specifičnije ime domena koje jasno daje do znanja o čemu je sajt.

Sa ili bez crtice?

Ukoliko želite da registrujete domen koji se sastoji od 2 ili više reči verovatno ste u nedoumici da li da uzmete domen sa ili bez crtica u sebi. Uvek prvo pokušajte da zakupite domen bez crtica. Jedino ukoliko je takav domen već zauzet možete se odlučiti na kupovinu domena sa crticom u sebi.

Preporuka je da se ne kupuje domen sa crticama koji u sebi sadrži više od tri reči, jer takav domen ostavlja utisak da se radi o spam sajtu.

Gde kupiti domen?

Pitanje gde kupiti domen je svakako na mestu. Pre kupovine domena poželjno je da se dobro informišete o tome koji je domen registar pouzdan i povoljan što se cene tiče. Kada kupujete nacionalne .rs domene poželjno je da to uradite kod jednog od ovlašćenih registara domaćeg domena, njihov spisak možete pronaći  ovde. Imajte u vidu da cene nacionalnih domena mogu znatno varirati od jednog do drugog registara.

Ukoliko želite da kupite internacionalni domen to možete da uradite na dva načina. Prvi način ćete primeniti ukoliko posedujete karticu za plaćanje preko interneta, i tada kupujete domene direktno od registara. Ukoliko je ovo slučaj, domen registar koji lično koristim i koji preporučujem  je Namecheap.

Druga mogućnost je, ukoliko ne posedujete karticu za plaćanje preko interneta, da domen kupite kod nekog od domaćih preprodavaca i u tom slučaju je obično moguće plaćanje putem uplatnice u bilo kojoj banci ili pošti. Naravno, ne moramo govoriti koliko je važno da koristite proverenog preprodavca. Naime, bilo je slučajeva da su pojedini preprodavci registrovali domene na sebe a ne na klijenta, pa se dešavalo da su klijenti ostajali bez svojih domena. Preprodavac kod kog sam ranije i sam  registrovao domene i koji se dobro pokazao je www.hard-soft.rs, takodje i cene su povoljnije nego kod drugih preprodavaca.